Een negatieve elektriciteitsprijs is een fenomeen dat, hoewel verwarrend op het eerste gezicht, kan worden omgezet in een waardevolle kans met de juiste strategieën. Zoals we in ons vorige artikel bespraken, kan het begrijpen van deze complexe energiemarkttrend en de impact ervan op uw bedrijf een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er innovatieve oplossingen zoals cPPA's en hybride cPPA's die niet alleen deze complexiteit kunnen helpen beheren, maar ook een strategisch voordeel kunnen bieden.

cPPA's, of Corporate Power Purchase Agreements, zijn contracten waarbij uw bedrijf rechtstreeks energie koopt van een energieproducent, zoals een windpark of een zonne-energiebedrijf. Dit type overeenkomst biedt de mogelijkheid om langdurige prijszekerheid te hebben, een voordeel dat vooral waardevol kan zijn in een energiemarkt die vaak onderhevig is aan prijsschommelingen.

Hybride cPPA's gaan nog een stap verder. Ze zijn gelijkaardig aan gewone cPPA's, maar voegen een extra element toe: energieopslag. Dit betekent dat wanneer er een overvloed aan energie is, bijvoorbeeld op een extreem zonnige of winderige dag, de overtollige energie kan worden opgeslagen en op een later tijdstip kan worden gebruikt. Dit is een game-changer in situaties waarbij er een overschot aan energie op het net is, wat kan leiden tot negatieve elektriciteitsprijzen.

In een standaard cPPA is de 'capture factor' al ingebouwd in de prijs. Deze factor meet het verschil tussen de marktprijs van elektriciteit en de prijs die de producent daadwerkelijk kan realiseren. Hierdoor houden deze contracten al rekening met de variabiliteit van de energieprijzen, inclusief situaties waarin prijzen negatief kunnen worden.

Het unieke aan hybride cPPA's is dat ze u in staat stellen om energie op te slaan wanneer de prijzen negatief zijn en later te gebruiken wanneer de prijzen hoog zijn. Dit maximaliseert uw capture factor en zorgt ervoor dat u het maximale uit uw energiecontract haalt.

Negatieve elektriciteitsprijzen kunnen dus eerder een kans dan een bedreiging vormen met de juiste aanpak. cPPA's en hybride cPPA's bieden stabiliteit en prijszekerheid, terwijl ze ook de mogelijkheid bieden om actief in te spelen op de fluctuaties in de energiemarkt. Dit stelt u als bedrijfseigenaar in staat om de controle te houden en uw energiekosten verder te optimaliseren.

In een snel veranderende energiemarkt is zulk een innovatief contract het overwegen waard. Ze kunnen een strategische stap zijn naar een toekomst waarin uw bedrijf voorbereid is op alle uitdagingen en mogelijkheden die de energiemarkt biedt.